Ikke henrettelsene

Iranske bødler vasser i blod

Galgene i Iran går fortsatt varme. Tusenvis er blitt henrettet de siste årene.*

Dødsstraff er en straffemetode som innebærer at man tar livet av en person som straff for en eller flere forbrytelser etter en dødsdom. Nesten alle samfunn har gjennom historien praktisert dødsstraff. De vanligste forbrytelsene som har vært knyttet til dødsstraff opp gjennom historien er mord, voldtekt og grov vold, men blasfemi og opposisjon til makthaverne har også blitt straffet slik en rekke steder.
Mord har i alle tider vært knyttet til dødsstraff. I bibelsk tid var dødsstraff ved steining vanlig ved helligbrøde, dvs. brudd på religiøse tabuer. I Norge var landsforræderi i krigstid knyttet til dødsstraff helt fram til **1979

Amnesty står bak
Det er Amnesty International som står bak i sin utrettelige kamp mot dødsstraff og henrettelser. Det var i 1977 at de begynte systematisk å arbeide mot dødsstraff. Den gang var det bare 16 land som hadde avskaffet dødsstraff. Nå ligger tallet på 139 land. Men kampen er ikke over, Fortsatt holder 58 av verdens land på denne barbariske avstraffingen. I fjor klarte de å henrette minst 527 personer. Men trolig er mørketallene langt høyere enn hva Amnesty har klart å registrere.

Kina og Iran er verstinger
Kina er den absolutte verstingen, men verken Amnesty International eller noen andre har fått innsyn. Kina har valgt å hemmeligholde dødsdommene og henrettelsene i motsetning til Iran som nærmest har valgt å lage «folkeforlystelser» ut av henrettelsene. Landet henretter også mindreårige, og for tida sitter flere mindreårige på dødscella og venter, ifølge Amnesty International.

Over 90 prosent av alle henrettelsene i 2010 fant sted i Kina, Iran, Nord Korea, USA og Saudi Arabia.

Giftsprøyte, halshugging og henging.
Henrettelsesmetodene varierer fra land til land. Tidligere brukte amerikanerne både henging og skyting i tillegg til elektrisitet. Men dette var ubehagelige og voldsomme greier, også for dem som så på. Nå bruker amerikanerne mest giftsprøyta.

Den gir et mer «humant» inntrykk og det hele virker litt sykehusaktig med «pasienten» liggende på ei seng med hvite laken inne på dødscella. Men dødskampen kan være langvarig ved denne metoden. Amnesty har samlet flere eksempler på at dødskampen kan ha vart i mer 20 minutter og enda lenger enn det. Kina er også tilhenger av giftsprøyta.

Saudi-Arabia og Irak har en «forkjærlighet» for halshugging, mens Iran, Egypt, Jordan og Pakistan bruker henging som metode. Det finnes mange eksempler på at både Afghanistan og Iran har benyttet seg av steining. Spesielt har dette gått utover kvinner og unge jenter som er anklaget for utroskap og utenomekteskapelig sex. Ikke sjelden skyldes det at kvinnene har blitt utsatt for voldtekt uten at .***det har fått særlig innvirkning på dommen

*برگرفته از روزنامۀ آفتن بلاد(Aftenbladet.no)

**برگرفته از ویکیپدیا

***برگرفته از روزنامه آفتن بلاد(Aftenbladet.no)

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s