سازمان امنیتی نروژ (PST) برخی از دانشجویان ایرانی را متهم به جاسوسی کرد!
سازمان امنیت نروژ فعالیتهای جاسوسان، مزدوران و جیره خواران در لباس دانشجوئی را برملا کرد.
به گفته این سازمان، برخی از دانشجویان ایرانی که به نروژ می آیند به بهانه ادامه تحصیل در دانشگاه، در تلاش برای به دست آوردن اطلاعاتی هستند که می تواند برای کمک کردن به توسعه تکنولوژی نظامی و اقتصادی مفید باشد.
به گفته این سازمان، این اطلاعات از قبیل آگاهبی یافتن از تکنولوژی شرکت های نروژی، که مربوط به سلاح های کشتار جمعی هستند و همچنین ایجاد ارتباط با شرکتهای تجاری می باشد.
Kan skaffe teknologi som kan brukes til å lage masseødeleggelsesvåpen
(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er bekymret for at iranere som kommer til Norge kan gjøre det under påskudd av å skaffe informasjon som kan bidra til at landet utvikler masseutleggelsesvåpen. Det kommer fram i trusselvurderingen for 2013 som ble lagt fram i dag.
– De fleste forsøk på å skaffe teknologi fra norske virksomheter, som er relevant for masseødeleggelsesvåpen, kan knyttes til iranske aktører. Disse er pågående og forsøker å knytte kontakter til mulige handelspartnere og personer i stillinger innenfor relevante virksomheter, heter det i trusselvurderingen.
«Flerbruksverdi»
PST mener det i 2012 var en sterk økning i visumsøknader fra iranere til Norge for arbeid, forskning og studier innen fagområder som har det de kaller «flerbruksverdi».
– Flere av visumsøkerne har sannsynligvis legitime årsaker til å søke på stillinger og studier. Det er imidlertid indikasjoner på at enkelte av disse bevisst forsøker å tilegne seg kunnskap og kompetanse innen spesifikke teknologiområder, som kan ha betydning for Irans atomprogram.
UDIs tall, som Dagbladet har fått tilgang til, viser ingen generell, sterk økning fra i visumsøknader fra Iran i 2012. I 2012 var det registrert 14 374 iranere i Norge, ifølge SSB, en økning på 788 personer fra 2011 og 2107 flere enn i 2008.
Bekymret
PST mener økningen de har registrert skyldes at FN har strammet inn kontrollen med eksport til Iran. Ifølge PST kan det føre til at landet i stedet vil utvikle systemer selv, og at de da vil ha behov for teknologi fra høyteknologiske land som Norge.
– Vi er bekymret for at kontrollmekanismene ikke er gode nok. At noen for eksempel kan skifte studium underveis, uten at vi får det med oss, sier Jon Fitje, analysesjef i PST, til Dagbladet.
Ønsker restriksjoner
Ifølge PST er Norge et attraktivt land, blant annet fordi flere andre europeiske land har laget restriksjoner for iranske søkere til forskning og studier.
– Det burde vært restriksjoner her i Norge også, rett og slett for å unngå problemet, sier Fitje.
– Hva slags restriksjoner?
– Det kan være ulike kontrollmekanismer før noen starter med forskning eller et studie, eller når noen skifter fra et studie til et annet.
I 2009 ble en iransk student som hadde kommet inn på et mastergradstudie i satelitteknologi ved Høgskolen i Narvik nektet oppholdstillatelse.
Ifølge Fitje har det vært flere andre saker der iranske studenter er blitt nektet oppholdstillatelse som aldri er blitt omtalt.
– Institusjonene må ta ansvar
– Kunne dere tenke dere at enkelte studier var stengt for iranske studenter?
– Vi har ikke noe ønske om å stenge enkeltstudier.
– Dette er noe utdanningssektoren må ta ansvar for, i samarbeid med utlendingsmyndighetene. Vi etterforsker brudd på eksportforbudet og har et indirekte ansvar. Vi kan ikke drive aktiv kontroll av studentene, sier Fitje.
– Hvor mye ressurser har utdanningsmyndighetene til å drive slik kontroll?
– Det vet vi ikke, vi vet ikke hvor høyt de kan prioritere det. Men dette er ikke et felt hvor vi bare har norske, men også internasjonale forpliktelser.
Stråselskap
Ifølge PST er Iran i en særstilling. Det er også grunnen til at de idenfiseres på denne måten i trusselvurderingen, for første gang.
PST mener det også etableres rene stråselskap, for å kunne kjøpe relevant teknologi til masseødeleggelsesvåpen. Selskapene har ifølge PST europeiske navn og viser til nettsider på europeisk språk.*
*برگرفته از سایت Dagbladet.no